Siirry pääsisältöön

Valtava räjähdys taivaalla tuhosi muinaisen kaupungin nykyisessä Lähi-idässä – Selittää ehkä kertomuksen Sodoman ja Gomorran tuhosta

 

Valtava räjähdys taivaalla tuhosi muinaisen kaupungin nykyisessä Lähi-idässä – Selittää ehkä kertomuksen Sodoman ja Gomorran tuhosta


Avaruudesta pudonnut kivi ilmeisesti räjähti 1 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua Tall el-Hammamin yllä. Selittäisikö se Raamatun kertomuksen kahden kaupungin tuhosta?



Muinaisen kaupungin jäänteistä on löytynyt merkkejä muinaisesta tulimyrskystä, joka muun muassa muutti ruukkujen ulkopinnan lasiksi. Rauniot ovat nykyisen Jordanian alueella. 

 | Päivitetty 


VANHASSA TESTAMENTISSA kerrotaan Sodoman ja Gomorran kaupungeista ja niiden tuhosta.


”Herra antoi sataa taivaasta tulta ja tulikiveä Sodoman ja Gomorran päälle. Hän tuhosi nämä kaupungit ja koko tasangon sekä kaupunkien kaikki asukkaat ja maan kasvitkin”, kerrotaan Mooseksen ensimmäisessä kirjassa.


TIETEELLISESTI taivaalta satava tulikivi voisi viitata meteoriittiin. Uusi tutkimus Scientific Reports -julkaisusarjassa kertoo, että Kuolleenmeren alueelle iski kauan sitten suuri meteoriitti.


Se oli niin suuri, että tuho ylsi raamatullisiin mittoihin. Monen tuhannen Hiroshiman pommin veroinen ilmaräjähdys tuhosi erään aikansa suurkaupungin, koko ympäröivän tasangon ja kasvitkin.


Raamatun kertomus voisi perustua tähän katastrofiin.


”Ihmiskunnan varhainen kulttuurillinen monimuotoisuus kehittyi juuri täällä.”


TUHOUTUNUT kaupunki tunnetaan nykyään nimellä Tall el-Hammam.


Kuolleenmeren koillisreunalla nykyisessä Jordaniassa sijaitseva Tall el-Hammam on vain kukkulan päällä sijaitseva raunio. Noin 3 600 vuotta sitten se oli alueensa metropoli.

Se oli monin verroin suurempi kuin tuon ajan Jerusalem ja Jeriko. Yhteensä alueella on arvioitu eläneen 50 000 ihmistä.


"Alue on kulttuurillisesti todella mielenkiintoinen. Ihmiskunnan varhainen kulttuurillinen monimuotoisuus kehittyi juuri täällä”, kuvaa geologi James Kennett tutkimustiedotteessa.


Kalifornian Santa Barbaran yliopiston emeritusprofessori Kennett oli yksi tutkijoista, jotka analysoivat raunioita.


TALL EL-HAMMAMIN rauniot on tunnettu ja niitä on tutkittu pitkään. Raunioissa näkyy yhä muinaisten rakennusten ja muurien jäänteitä.


Vuosia sitten kaivauksissa löytyi selittämätön, puolitoista metriä paksu kerrostuma hiiltä, tuhkaa, ja sulanutta metallia.


1 650 vuotta ennen ajanlaskun alkua kaupungissa raivosi niin hurja tulimyrsky, että saviruukkujen ulkopinnat sulivat lasiksi. Tähän on vaadittu yli 2 000 asteen lämpötiloja.

Monitieteellinen tutkimusryhmä on analysoinut tätä kerrostumaa vuosikausia. Raunioiden tarkastelu ja jäänteiden laboratoriotutkimukset paljastavat, että vain yksi luonnonilmiö voi selittää moisen pätsin.


Päätelmä on se, että 3 600 vuotta sitten avaruudesta syöksyi kymmenien metrien kokoinen kappale, joka räjähti korkealla ilmassa Tall el-Hammamin yllä. Tuhon laajuus vastasi Tunguskassa nähtyä. Nykyhistorian suurin meteorin tai komeetan räjähdys tuhosi yli 2 000 neliökilometriä metsää Siperiassa vuonna 1908.


Tall el-Hammamin taivaalla räjähti käytännössä parinkymmenen megatonnin ydinpommi. Tuota luokkaa oli Tunguskan räjähdyksessä vapautunut energia. Se vastaa yli tuhatta Hiroshiman atomipommia.


Tällainen lämpöisku sulattaa jo tiiliä ja muuttaa kivien mineraalirakennetta. Mineraaleihin syntyy niin sanottuja shokkilamelleja.


EHKÄ suurin löydös tästä kerrostumasta olivat kvartsin šokkilamellit. Niiden syntymiseen vaaditaan uskomatonta painetta. Kvartsi on yksi kovimmista mineraaleista”, Kennett kuvailee.


Tulivuoren purkaukset tai maanjäristykset eivät riitä synnyttämään šokkilamelleja kvartsiin.

Vaaditaan viiden gigapascalin paine, jotta kvartsi murtuu näin. Tällaisia kvartsin muodonmuutoksia on tavattu vain ydinkokeiden jäljiltä tai törmäyskraattereista.


"Välähdys sokaisi ihmiset ja ilma kuumeni 2 000 asteeseen."


METEORIITIN iskiessä Tall el-Hammam oli näyttävä kaupunki. Kaupungissa oli suuri, viisikerroksinen palatsi ja korkeat muurit.


Meteoriitti räjähti arviolta neljän kilometrin korkeudessa. Välähdys sokaisi ihmiset ja ilma kuumeni 2 000 asteeseen. Ihmisten vaatteet syttyivät palamaan ja pian koko kaupunki oli tulessa.


Seuraavaksi tuli tornadoa nopeammin kulkeva šokkiaalto, jossa tuulenpuuskat ylsivät 1 200 kilometrin tuntinopeuteen.


”Tuuli hävitti kaikki rakennukset ja tuhosi palatsista neljä ylintä kerrosta. Kaupungin asukkaista ja eläimistä ei selvinnyt yksikään. Heidän kehonsa repeytyivät kappaleiksi ja luut murskautuivat sirpaleiksi”, maalailee tuhoa arkeologi Christopher Moore The Conversation -verkkolehdessä. Moore oli yksi tutkijoista.


Šokkiaalto tuhosi arkeologisen aineiston perusteella myös Jerikon kaupungin muurit. Jeriko sijaitsee 22 kilometriä länteen Tall el-Hammamin raunioista.


Tutkijat löysivät myös ihmisten jäänteitä tuolta ajalta. Niistä ei ole paljon jäljellä. Luut ovat sirpaleina ja pääkallot hajonneet kuin räjähdyksen jäljiltä.


KIINTOISAA on sekin, että tuhon aikaisessa kerrostumassa on huomattavan paljon suolaa. Suolapitoisuudet ovat joissain näytteissä jopa 25 prosenttia.


Tutkijat arvelevat, että räjähdys on voinut höyrystää läheisestä Kuolleestamerestä niin paljon suolaa, että sitä on satanut kaupunkiin ja tasangolle.


Se olisi tehnyt lähialueesta viljelykelvotonta jopa vuosisadoiksi. Seuraavat asutuksen merkit alueella ovatkin vasta 600 vuotta räjähdyksen jälkeen.


Flaamilaisen taiteilijan Jacob Jordaensin (1593–1678) maalaus esittää Lootin ja hänen perheensä pakoa Sodomasta. 


RAAMATUSSA kuvaillaan niin ikään, kuinka Sodoman tuhoa paenneen Lootin vaimo muuttui suolapatsaaksi.


”Ensimmäisen Mooseksen kirjan kuvaamat tapahtumat sopivat meteoriitin räjähdykseen”, Kennett sanoo.


Näin valtava katastrofi jäi epäilemättä elämään suullisessa perimätiedossa. Kenties se muuntui myöhemmin Raamatussa kuvatuksi Sodoman ja Gomorran tuhoksi. Se voisi selittää myös Joosuan kirjassa kuvatun Jerikon tuhon, pohtivat tutkijat.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teemu Selänne ja salainen ase