Teemu Selänne ja salainen ase

 

Teemu Selänne ja salainen ase

ASKEL 3/2014. TEKSTI: SAMUEL SAVOLAINEN KUVAT: JARI TOLVANEN. Uudelleen julkaistu täällä rippikouluopetuskäyttöä varten.


Rukous ei ole jääkiekkoilija Teemu Selänteelle vain pyytämistä. Se on ennen kaikkea kiittämistä.

Kyyneleet olivat herkässä ympäri maailmaa, kun Fox Sports West -kanava julkaisi viime huhtikuussa videon, jossa Teemu Selänne osoitti suuruuttaan. Jääkiekkoilijana hänen saavutuksiaan on turha kerrata, siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat tutut jokaiselle. Siksi nyt puhutaan suuruudesta, jota ei maaleilla ja pisteillä mitata.

Pudotuspeleihin valmistautuvan joukkueensa Anaheim Ducksin kiireistä huolimatta Selänne esimerkiksi piti lupauksen, jonka oli tehnyt pienelle kalifornialaiselle ystävälleen, 11-vuotiaalle Faryan Heraville.

Selänne oli vuotta aiemmin luvannut pojalle, että mikäli tämä selviytyy vakavista syöpähoidoistaan voittajana, hän saa kutsun Teemun VIP-vieraaksi Anaheimin tiloihin. Surun murtaman ja pahinta pelkäävän perheen isä Bobby kuvaili Teemun vierailua raikkaaksi tuulahdukseksi. Isä sanoi, että perhe ei nähnyt edessään jääkiekkotähteä. He näkivät enkelin.

Pikkumies keskiympyrässä

Kun Faryan alkoi pienin askelin toipua, Selänne hoiti oman osuutensa sopimuksesta. Faryan sai kuninkaallisen kohtelun ja pääsi Ducksin pukuhuonetiloihin, jossa Selänteen paikalla odotti henkarilla uunituore pelipaita. Selässä luki numero 8 – eli Selänteen pelinumero – ja suurin kirjaimin HERAVI. Pikkumies oli pakahtua, ja niin olivat kaikki muutkin. Kun Selänne kysyi, mitä Faryan haluaa tehdä seuraavaksi, tämä halusi tietysti päästä jäälle. Pian Teemu ja pikkumies kävelivät kaukalon keskusympyrässä käsi kädessä.

Julkisuudessa nähdään kuuluisien ihmisten tekevän hyväntekeväisyystempauksia, mutta Selänteen osalta asiassa oli jotain aitoa. Hän ei ole koskaan tehnyt numeroa siitä, missä hän tekee hyvää. Selänne ei koe supertähteyden olevan tehtävä tai rooli; hän ajattelee miten hän omassa asemassaan voi tehdä mahdollisimman paljon hyvää.

Ja se – ei menestys jääkiekkoilijana – tekee Teemu Selänteestä Teemu Selänteen.



Elämän pelikirja Jeesukselta

Usein kuulee NHL-piireissä sanottavan, että Selänne on parempi ihminen kuin pelaaja. Tietäen suomalaistähden lahjakkuuden se on paljon sanottu. Osuvasti kuitenkin.

Selänteen itsensä mukaan kaikki lähtee kristinuskosta ja sen keskeisestä ohjenuorasta. Matteuksen evankeliumi kuvaa Jeesuksen saarnanneen kultaista sääntöä vuorisaarnassaan: "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille."

- Kaikki lähtee siitä, että kohtelee muita samoin kuin haluaisi itseään kohdeltavan. Se on ollut minulle perussääntö, jota seuraan aina. Lähimmäisen huomioonottaminen tuntuu minusta luonnolliselta ja helpolta asialta moneen muuhun verrattuna, Selänne sanoo.

Suurempaa kuin maali

Lapset ja hyväntekeväisyys ovat aina olleet Selänteelle tärkeitä. On turha kuvitella, että edellä mainittu Faryan Heravi olisi ainoa lapsi, joka on saanut Selänteeltä tämän huomion ja sitä kautta elämänmittaisia muistoja.

Näitä kohtaamisia on viikoittain. Lastenklinikoilta on esimerkiksi kerrottu, että Teemun vierailuilla lasten luona on ollut hämmästyttävä vaikutus: kipulääkitys on voitu vähentää puoleen.

Nämä asiat antavat Selänteelle suurempaa nautintoa kuin käsien nostaminen pystyyn maalien merkiksi ikinä voisi antaa.

- On tärkeää antaa takaisin sitä mitä on itse saanut, siitä saa aivan erityisen tunteen. Elämä on kohdellut minua erittäin hyvin, ja hyvän tekeminen on minulle yksi tapa välittää uskoa myös muille. Lasten etujen ajaminen on ollut minulle kaikkein tärkeintä. Kun joku lapsi nauttii ja piristyy sairaalassa, kun hänet huomataan, se on paljon hienompaa kuin tehdä maali tai kaksi. Nämä ovat hinnattomia asioita, Selänne luonnehtii lasten auttamista.

- Usein puhutaan hienoista autoista ja veneistä, mutta lopulta ne eivät merkitse mitään. Kaikki lähtee siitä, että ihmisillä on hyvä olla, ja takaisin antamisen lahja on parempi lahja kuin mikään muu.



Isyyden korkeakoulu

Teemu Selänteen tärkein saavutus ei ole Stanley Cup, monet maajoukkuemitalit tai ne lukemattomat maalit ja pisteet, joita hän on tehnyt ympäri maailmaa. Kaikkein tärkeintä hänelle on olla hänen neljän lapsensa – Eemilin, Eetun, Leevin ja Veeran – isä.

Kuten maalinteon herkän instrumentin virittämisen kanssa, myös vanhemmuus vaatii työtä ja paneutumista. Siihen Selänne kertoo ottaneen avukseen kristinuskon antaman käytöskoodin.

- Perheille ja vanhemmille on iso haaste kasvattaa lapsensa hyviksi ihmisiksi; ei saa olla itsekäs, vaan pitää auttaa toisia ja täytyy olla jakamisen iloa. Olen aina uskonut siihen, että kun on hyvä muille, hyviä asioita tapahtuu myös itselle. Ole ystävällinen ja kohtelias, kunnioita vanhempia - jos nämä asiat saa opetettua lapsille, he pärjäävät missä tahansa, Selänne arvioi.

Usko ja pyri unelmiisi

Voidaan sanoa, että Raamatussa peräänkuulutetaan kurinalaista elämää. Sen vuoksi ison kirjan pyhää sanomaa voi soveltaa myös urheiluun ja voittamiseen.

-Täytyy uskoa myös unelmiinsa. Se on valttikortti, joka avaa mahdollisuuksia. Kotoa opin juuri sen, että on uskottava omiin haaveisiinsa ja siihen mitä tekee.

- Opin myös sen, mitä kova työ on: Mitään ei saa ilmaiseksi. Silloin saa mitä tilaa, kun on valmis intohimoisesti uhraamaan hyvien asioiden eteen, Selänne korostaa.

Rukous Breznevin puolesta

Kun asiat sujuvat peliuralla – tai eivät suju – on Selänteellä aina mukanaan salainen ase: rukous.

- Aina ei tule vain nappiin sujuneita otteluita. Rukoilen myös, ettei tule loukkaantumisia, mutta kiittäminen on se kaikkein suurin asia, Selänne alleviivaa. Syksyllä ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva Sel8nne kertoi Teemun rukoilleen jo pienenä ahkerasti. Hän rukoili niin sukulaistensa ja ystäviensä kuin myös kylmän sodan hahmojen, Jimmy Carterin ja Leonid Breznevin, puolesta. Elokuva kertoi Selänteen rukoilleen, että suurta valtaa pitävistä miehistä tulisi vihollisten sijaan ystävät. Selänne haluaa vakuuttaa, että rukoileminen kuuluu edelleen vahvasti talon tapoihin.

- Ilman muuta kuuluu, meidän kuusivuotias Veerakin lukee iltarukouksen joka ilta. Haluamme jättää lapsille uskon perinteet. Usko on niin suuri voimavara loppujen lopuksi. On tärkeää oppia myös se, etteivät asiat ole itsestäänselvyyksiä.


Kiekkokansan esirukousten siivin


Teemun äiti Liisa Selänne hoitaa poikansa ihailijapostia ja tietää kertoa, että monet suomalaiset rukoilevat jääkiekkoilijan puolesta. Se käy ilmi kirjeistä, ja tuntuu hyvältä, sillä rukoukseen on heidän suvussaan luotettu.

Aamuvirkku Liisa Selänne on herännyt jo varhain Kaliforniassa ja laittelee munakasta Teemun ja Sirpan pojille ennen heidän kouluunlähtöään. Päivä on taas lähtenyt käyntiin kiitoksella alkavalla rukouksella: "Kiitos rakas Taivaan Isä hyvin nukutusta yöstä ja tästä uudesta päivästä." Joka aamu Suomessa tai Amerikassa kolmen pojan äiti laittaa lapsensa ja lapsenlapsensa rukouksen kantokassilla taivaalliseen päivähoitoon. Rukous on tullut tärkeäksi Liisan äidin ja isän suvuista. Oma äiti opetti Liisan rukoilemaan jo pienenä tyttönä, ja mummo opetti saman myös Teemulle.

- Teemu rukoili lapsena aina perheen, sukulaisten, ystävien ja kylänmiestenkin puolesta. Samaan syssyyn menivät valtioiden päämiehet. Teemu rukoili aina ääneen, veljensä Paavo rukoili hiljaa itsekseen. Rukous on peruskallio ja turvallisuus, ilman sitä voisi tulla sekopäiseksi murehtiessa lasten ja maailman asioita. "Käyköön myöten taikka vastaan, eipä Isä heitä lastaan."

Paras perintö

Liisa Selänne muistelee, miten hän lapsena yhdessä siskojensa kanssa ukonilmalla lauloi kurkku suorana virttä 397: "Kun on turva Jumalassa, turvassa on paremmassa, kuin on tähti taivahalla, lintu emon siiven alla." Siinä pelot katosivat ja sulivat luottamukseen varjeluksesta.

Liisa on huomannut, että pelkääminen vie voimia ja ilon elämästä. Paras perintö lapsille on, että oppii turvaamaan Jumalaan ja luottamaan Hänen johdatukseensa. Tätä hän haluaa välittää sukupolvelta toiselle.

Automatka alkaa laululla

Teemun lapsetkin ovat oppineet rukouslaulun, joka lauletaan usein ennen automatkaa.

Kerran Sirpa ja lapset palasivat takaisin Liisan luo, kun lapset huomasivat, että rukouslaulu jäi laulamatta eikä Sirpa muistanut sen sanoja. Niin Liisa-mummi lauloi pihalla rukouksen auton ikkunasta lapsille, ja sitten he lähtivät tyytyväisinä uudelleen liikkeelle:

"Isä Taivaan ohjaa tieni, heikko olen lapsi pieni. Kuitenkaan ei hätää mulla, turvaasi kun saan mä tulla. Enkelisi anna johtaa, silloin eivät vaarat kohtaa. Uskoani siunaa, lisää, suojaa äitiä ja isää. Ota suojaas siskot veikot, heilläkin on voimat heikot. Maani armas valoon nosta, synnistä ja pimennosta." Amen.

Voi rukoilla myös maalia!

- Lapsille pitää opettaa, että saadaan pyytää ihan mitä vaan ja Jumala päättää, mitä hän antaa, Liisa Selänne sanoo ja jatkaa:

- Jumala antaa sitä, mikä on parasta meille. Sen huomaa sitten myöhemmin, että hyvin on käynyt. Usein laitan Teemulle vaikka sähköpostilla rohkaisua Suomesta, että koettelee Herra, vaan ei hylkää. Ja ohdakkeistakin pitää kiittää. Omaa pettymystään voi pyytää anteeksi. Jumala kestää myös meidän kiukuttelumme. Ei meidän mitään pyhimyksiä tarvitse olla, Liisa selventää.

Mummia naurattaa, että joskus katsoessaan jääkiekkoa Teemun pojat saattavat rukoilla maaliakin. Ja usein se tuleekin. Joskus pitää rukoilla, kun tavaroita on kotona hukassa. Rukousvastauksista aina iloitaan ja kiitetään.

Ei ole heikkoutta pyytää apua

Liisan mielestä vanhempien tulee opettaa nämä rukousasiat lapsilleen ja isovanhempien tulee olla siinä tukena. Hän tietää olleensa vanhempiensa ja isovanhempiensa rukouksissa jo ennen syntymäänsä ja uskoo, että on rukousten vuoksi säästynyt paljolta pahalta.

- Ei ole heikkoutta vaan viisautta pyytää apua, suojelusta ja varjelusta. Ja on muistettava myös kiittää, Liisa Selänne sanoo painokkaasti.

- Suomalaisen jääkiekkokansan rukousten siivin Teemu liitää jäällä. Ihailijakirjeissä kerrotaan, että niin monet rukoilevat Teemun puolesta. Siitä tulee hänen positiivisuutensa, nöyrä asenne koko elämään ja kiitollisuus. "Kaikesta oi Herra sulle, annan ikikiitoksen."

- Kun joka aamu jättää päivänsä Jumalan johdatukseen, elämä on mielenkiintoista ja jokainen päivä on seikkailu, Liisa Selänne rohkaisee.


Kuka on Teemu Selänne?

Teemu Ilmari Selänne (s. 3.7.1970 Helsinki) on suomalainen entinen jääkiekkoilija, Stanley Cup -voittaja sekä olympia- ja MM- mitalisti. Hän pelasi mittavan uran Pohjois- Amerikan NHL-liigassa, ja häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista suomalaisista jääkiekkoilijoista.

Juniorivuotensa Selänne jääkiekkoili Espoon alueella, EPS:ssa yhden vajaan kauden, 1978–79, ja pelasi EJK:ssa 1979–84, ennen kuin hän siirtyi mukaan Helsingin Jokerien junioritoimintaan. Jokereiden edustusjoukkueessa hän pelasi ensi kertaa jääkiekon I- divisioonassa, ja hän oli Jokerien merkittävimpiä pelaajia joukkueen noustessa Jääkiekon SM-liigaan.

Selänne edusti Jokereita SM-liigassa neljä kautta voittaen muun muassa Suomen mestaruuden, kunnes hän siirtyi NHL:n Winnipeg Jetsiin, joka oli varannut Selänteen vuoden 1988 varaustilaisuudessa numerolla 10, kaudeksi 1992–1993. Winnipegin ohella Selänne edusti NHL-urallaan Anaheim Ducksia, San Jose Sharksia ja Colorado Avalanchea.

Selänne on NHL:n runkosarjassa historian kaikkien aikojen paras suomalainen maalintekijä ja pistemies tehopistein 684+773=1457. Hän on ainoana suomalaisena ylittänyt 1 400 tehopisteen rajan NHL:n runkosarjassa. Selänne on myös kaikkien aikojen toiseksi tehokkain eurooppalainen jääkiekkoilija NHL:ssä, sillä hänen edelleen tehopisteiden määrässä yltää ainoastaan tšekkiläinen Jaromír Jágr. Selänne on voittanut NHL:n maalitilaston kolmesti, ja hänet on äänestetty NHL:n tähdistöotteluun 11 kertaa. NHL:n Stanley Cup-mestaruuden Selänne on voittanut Anaheim Ducksissa keväällä 2007.

Suomen jääkiekkomaajoukkuetta Selänne on edustanut aikuisten tasolla viidesti MM-kilpailuissa, kuudesti talviolympialaisissa, kahdesti maailmancupissa ja kerran Kanada-cupissa. Hän on saavuttanut neljä olympia- ja kaksi MM-mitalia, toisen sijan maailmancupissa ja kolmannen sijan Kanada-cupissa. Selänne on pistein 24+19=43 kaikkien aikojen tehokkain olympialaisissa pelannut jääkiekkoilija. Kaukalon ulkopuolella hänet on palkittu Suomen Leijonan ansioristillä vuonna 2010. Suomalainen kiekkoyleisö on myös äänestänyt hänet kaikkien aikojen suomalaispelaajaksi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valtava räjähdys taivaalla tuhosi muinaisen kaupungin nykyisessä Lähi-idässä – Selittää ehkä kertomuksen Sodoman ja Gomorran tuhosta